Με αγάπη για το παιδί και την οικογένεια...
Εισαγωγή στερεών τροφών στα βρέφη

Γενικές οδηγίες

  Η εισαγωγή των στερεών τροφών στο διαιτολόγιο του βρέφους ιδανικά γίνεται αφού συμπληρωθεί ο 6ος μήνας. Βέβαια αυτό προσαρμόζεται ανάλογα με το κάθε παιδί και τις ανάγκες του, ανάλογα την νευρολογική του ωρίμανση και τη σωματική του αύξηση από τον 4ο έως τον 8ο μήνα. Στους μήνες που ακολουθούν και μέχρι να συμπληρωθεί ο πρώτος χρόνος ζωής θα γίνει σταδιακή αντικατάσταση των περισσότερων γευμάτων γάλακτος από τις στερεές τροφές.
 

ΟΧΙ στο αλάτι, ΟΧΙ στη ζάχαρη, ΟΧΙ στο μέλι

  Αλάτι ή ζάχαρη δεν προσθέτουμε στο φαγητό του βρέφους μέχρι την ηλικία του ενός έτους. Καλό είναι να μη συνηθίσει τη γλυκιά ή την αλμυρή γεύση στο φαγητό του. Επίσης δεν προσθέτουμε μέλι στο φαγητό του γιατί στα παιδιά κάτω του έτους ενδέχεται να προξενήσει τοξικά φαινόμενα, εξάλλου χαλάει τα δόντια όπως και η ζάχαρη.
 

ΝΑΙ στο νερό, ΝΑΙ στο κύπελλο

   Μετά από κάθε γεύμα στερεάς τροφής, για να ξεδιψάσει το μωρό, μπορούμε να του δώσουμε λίγο νερό από τη βρύση (κατά προτίμηση με φίλτρο το οποίο αλλάζουμε τακτικά) εκτός αν είναι ακατάλληλο. Προτιμάμε στο τέλος του γεύματος, αλλά καμία φορά δοκιμάζουμε να δώσουμε και ενδιάμεσα κατά τη διάρκεια του γεύματος.  Αν έχετε ταξιδέψει σε άλλη περιοχή, προτιμήστε να του δώσετε νερό εμφιαλωμένο, κατά προτίμηση σε γυάλινο μπουκάλι. Δεν προτιμούμε το εμφιαλωμένο γιατί δεν είναι πάντα αποστειρωμένο ενώ η περιεκτικότητα του σε Νάτριο είναι αυξημένη. Τα μωρά που θηλάζουν συνήθως ξεδιψούν από το στήθος της μαμάς τους.
    Γύρω στην ηλικία των 8 μηνών το βρέφος μπορεί να πίνει νερό από το κύπελλο ή το ειδικό ποτηράκι με το επιστόμιο. Η εκπαίδευση στο ποτηράκι μπορεί να ξεκινήσει σιγά-σιγά ακόμη και από τον 5ο μήνα.
 

Οικογενειακές ώρες γευμάτων

   Καλό είναι το μωρό να συμμετέχει στα οικογενειακά γεύματα, καθιστό στο ίδιο ύψος με εμάς στο τραπέζι ή στην αγκαλιά μας, για να βλέπει τα φαγητά και εμάς. Η διατροφή πέραν από ωρίμανση είναι και μια πράξη μίμησης του παιδιού. Επιπλέον του δίνουμε την δυνατότητα να απλώσει το χέρι του και να επιλέξει κι αυτό κάτι. Έτσι το βοηθάμε να ωριμάσει νευρολογικά, να τελειοποιήσει τον οπτικοκινητικό συντονισμό ματιών – στόματος – χεριών και να συνδυάσει ταυτόχρονα και τις 5 αισθήσεις. Αρχικά το παιδί βλέπει τα φαγητά σαν παιχνίδια, παρατηρώντας μας όμως μαθαίνει τη διαφορά.
Μπορείτε να ετοιμάζετε το φαγητό του μωρού σας παράλληλα με το φαγητό της οικογένειας. Αν, για παράδειγμα, μαγειρεύετε λαχανικά, απλώς ετοιμάστε τα χωρίς καρυκεύματα, κρατήστε στην άκρη μικρή ποσότητα για το μωρό και πολτοποιήστε τα λίγο
πριν το ταϊσετε.                                       
  Με τους πουρέδες δώστε την ευκαιρία στο μωρό να απλώσει το χέρι του και να δοκιμάσει μόνο του ή παράλληλα να πάρει κάτι από το δικό σας τραπέζι υπό την προϋπόθεση ότι αυτό είναι υγιεινό, χωρίς αλάτι, έντονα καρυκεύματα και πιπέρι. Το φρέσκο λαδάκι και το λεμόνι πάνε πολύ ωραία στα βρασμένα λαχανικά στον ατμό που μπορούν να συνοδεύουν τους πουρέδες του μικρού σας ή σαλάτας λαχανικών σ το οικογενειακό τραπέζι και να αποτελούν επιλογή και του μικρότερου μέλους της οικογένειας, πάντα υπό την επίβλεψή σας και πάντα κομμένα σε τετράγωνα μεγάλα κομμάτια ή μακριά στικς, όχι ροδέλες ή μικρά κομμάτια.
   Αν δεν είχαμε έως τώρα υγιεινές επιλογές στο οικογενειακό μας τραπέζι, το μωρό μας δίνει πλέον την ευκαιρία να τρώμε κι εμείς υγιεινά μαζί του!!
 

Εξοπλισμός                                                       

  Ο εξοπλισμός που θα χρειαστείτε είναι ένα μπλέντερ, ένας μύλος λαχανικών, για το τάϊσμα ένα μικρό μπολ με χειρολαβή και ένα μικρό ρηχό κουταλάκι, πλαστικό με στρογγυλεμένες τις άκρες του, ποδιές για το μωρό (ολόσωμες ακόμη καλύτερα), και βρεγμένο πανάκι και χαρτομάντιλα για την ώρα του ταΐσματος.
  Πάντα να πλένετε τα χέρια τα δικά σας και του μωρού πριν το φαγητό. Καλό είναι να αφήνετε  λίγο το μωρό να συμμετέχει και να δοκιμάζει να τρώει μόνο του. Σίγουρα θα ρίξει ή θα του πέσουν φαγητά στο πάτωμα. Πρέπει να συμφιλιωθούμε μ’ αυτό διότι είναι διαδικασία ωρίμανσης. Εφημερίδες ή ένα πλαστικό τραπεζομάντηλο κάτω από το καρεκλάκι του μωρού θα σας γλιτώσουν από το πολύ καθάρισμα.
 

Τα πρώτα φαγητά                                                                                

  Στην αρχή οι πουρέδες και οι κρέμες πρέπει να είναι αραιές και αφράτες, όπως ακριβώς το αραιό γιαούρτι,  και φτιαγμένες από ένα ή το πολύ δύο υλικά. Αρχικά χρησιμοποιούμε μία  τροφή μόνη της για 3-4 μέρες και μετά προσθέτουμε κάποια καινούργια σε συνδυασμό με την προηγούμενη ή μόνη της. Πάντα όταν εισάγουμε μια νέα τροφή καλό είναι να περιμένουμε 3 μέρες πριν δοκιμάσουμε κάποια άλλη καινούργια, ώστε αν παρουσιαστεί αλλεργική αντίδραση στο παιδί ή άλλα συμπτώματα να μπορούμε να τα συσχετίσουμε με την τροφή που μπορεί να τα προκάλεσε. Μπορούμε να κρατάμε ένα ημερολόγιο τροφών και συμπεριφορών του παιδιού.
  • Ξεκινάμε τον 6ο-7ο μήνα με φρούτα, λαχανικά,  κρέας, ρύζι, καλαμπόκι  και κεχρί. 
  • Συνεχίζουμε τον 7ο-8ο μήνα με βρώμη, σιτάρι, κριθάρι, εμπλουτίζουμε τα λαχανικά, προσθέτουμε γιαούρτι και τυρί (εκτός αν υπάρχει οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό αλλεργιών οπότε αυτά τα αφήνουμε για αργότερα)
  • Τον 9ο -10ο  μήνα εισάγουμε το ψάρι.
  • Μετά τον 11ο μήνα εισάγουμε το αβγό (πρώτα τον κρόκο και μετά το ασπράδι).