Με αγάπη για το παιδί και την οικογένεια...
Ιδέες  - συνταγές

      ΠΟΥΡΕΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Αρχίζουμε την 1η εβδομάδα με πιο απλά υλικά που γίνονται πουρές και προχωράμε προοδευτικά σε συνδυασμούς με άλλες ρίζες λαχανικών.

Κόβουμε τα καρότα ή και τις πατάτες (250 γρ). Τα βράζουμε στον ατμό (σε σουρωτήρι τοποθετημένο πάνω από νερό που βράζει) περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, ή τα σιγοβράζουμε μέσα σε νερό σκεπασμένο για 15 λεπτά. Τα κάνουμε πουρέ χρησιμοποιώντας και λίγο από το νερό που έβρασαν. (Πολτοποιούμε τις πατάτες ή τις γλυκοπατάτες στον μύλο λαχανικών γιατί στο μίξερ το μίγμα θα γίνει κολλώδες και σφιχτό.) Βάζουμε λίγο από τον πουρέ στο μπολ του μωρού και φυλάμε τον υπόλοιπο στην κατάψυξη, εάν θέλουμε.

Η γεύση του μπορεί να γίνει πιο ήπια και η υφή του πιο κρεμώδης αν προσθέσουμε λίγο ρυζάλευρο με νερό ή γάλα. (3 κουταλιές μητρικό ή ξένο γάλα ανά μία κουταλιά ρυζάλευρο)

Ακόμη μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 κ.γλ ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες λεμόνι.

Σερβίρουμε όσο είναι χλιαρός.

 

     ΠΟΥΡΕΣ ΦΡΟΥΤΩΝ

Διαλέγουμε μόνο γλυκά εντελώς ώριμα φρούτα. Ο πουρές αυτός είναι λίγο πιο απαλός από τον πουρέ λαχανικών. Ο πολτός του μήλου αναμιγνύεται καλά με τον πολτό του αχλαδιού.

Δυο μέτρια μήλα ή αχλάδια καθαρισμένα και ψιλικομμένα. Ρίχνουμε τα κομματάκια φρούτων σε ένα βαθύ τηγάνι με 2-3 κουταλιές νερό, το σκεπάζουμε και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν (10 λεπτά περίπου για τα μήλα, 4 λεπτά για τα αχλάδια). Λιώνουμε τα φρούτα χρησιμοποιώντας λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν και αν χρειαστεί να τον αραιώσουμε κι άλλο, προσθέτουμε λίγο κρύο νερό. Βάζουμε λίγο από τον πουρέ στο πιάτο του μωρού, και το ταϊζουμε όσο είναι χλιαρός.

Τον υπόλοιπο τον βάζουμε σε αποστειρωμένες παγοθήκες για φύλαξη στην κατάψυξη εάν θέλουμε.

Αν το μωρό δυσκολεύεται να δεχθεί τον πουρέ σκέτο, μπορούμε να τον αναμείξουμε με λίγο ρυζάλευρο, που έχει λίγο τη γεύση του γάλακτος και βοηθάει το μωρό να μεταβεί πιο εύκολα από το γάλα στη στερεά τροφή.

π.χ. μίξη: 1 κουταλιά ρυζάλευρο, 3 κουταλιές γάλα (μητρικό ή ξένο), 4 κουταλιές πουρέ φρούτων 

 

 ΠΟΥΡΕΣ ΑΠΟ ΚΕΧΡΙ ΚΑΙ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ

   Υπάρχουν πολλά σιτηρά, εκτός από το σιτάρι και το ρύζι, που μπορούν να προσθέσουν ποικιλία στη διατροφή της οικογένειας. Τον 1ο μήνα εισαγωγής στερεών τροφών στο βρέφος δίνουμε δημητριακά χωρίς γλουτένη. Αυτά είναι το ειδικό ρυζάλευρο για βρέφη, το κεχρί και το κινόα. Το κεχρί είναι εκ φύσεως χωρίς γλουτένη, έχει μια ήπια γεύση, και είναι ευκολότερο στην πέψη από πολλά άλλα σιτηρά. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες B, ιδιαίτερα Νιασίνη, B6 και φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο (πολύ περισσότερο από το ρύζι και το επεξεργασμένο σιτάρι). Δεν τρώω το κεχρί μόνο του, αλλά αναμεμειγμένο με φρούτα είναι ένα πολύ νόστιμο πρωινό, ειδικά για βρέφη από την ηλικία 6 μηνών.

   Αυτός ο πουρές μπορεί να γίνει υποκατάστατο του πουρέ πατάτας (στο κοκκινιστό της οικογένειας κτλ.). Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και βιταμίνες.Eίναι 100% χωρίς γαλακτοκομικό, 100% χωρίς γλουτένη και νόστιμος. Είναι κατάλληλη συνταγή για βρέφη από την ηλικία των 6 μηνών.

Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά

Ποσότητα: 6 μερίδες

Συστατικά:

1 φλιτζ. Κεχρί (millet)

2 ¼ φλιτζ. Νερό, (½ κ.γλ. θαλασσινό αλάτι – για την οικογένεια και λίγο πιπέρι)

2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένο

1 μεσαίο κουνουπίδι, χωρίς τα κοτσάνια

2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο, 4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό

Οδηγίες:

1. Πλένετε τους σπόρους του κεχριού.

2. Μόλις πάρει μια βράση το νερό στην κατσαρόλα προσθέτετε τους σπόρους, το θαλασσινό αλάτι, το κουνουπίδι και το σκόρδο.

3. Μειώνετε την θερμοκρασία και τα αφήνετε να σιγοβράσουν, καλυμμένα επί 20 λεπτά, έως ότου οι σπόροι μαγειρευτούν και απορροφηθεί το νερό.

4. Σβήνετε την φωτιά και τα αφήνετε καλυμμένα για 5-10 λεπτά.

5. Προσθέτετε τα υπόλοιπα συστατικά και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ ή με οτιδήποτε χρησιμοποιείτε για να κάνετε πουρέ πατάτας.

6. Γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Σημειώσεις: Για επιπλέον πλούσιο και νόστιμο πουρέ, ψήστε τις σκελίδες σκόρδου με λίγο ελαιόλαδο σε χαμηλή θερμοκρασία ενώ μαγειρεύονται οι σπόροι.

(Η συνταγή είναι από www.familywellness.gr)